Meny

Balance Golfutvecklarna Erik, Peter och Thomas på Ringenäs GK

Ta reda på hur du ska göra för att få en ren bollträff!

Sluta gå till rangen för att slå bollar - gör några svingar istället!

Balance Golf har sitt huvudcenter på Ringenäs GK

Sugen på bättre bollträff? Varje gång!

Går golfspelet dåligt just nu? Känns det som att bollträffen har försvunnit till en annan planet? Erik Blomqvist, grundaren av Balance Golf, ger dig följande råd och övningstips:

Alla har olika förutsättningar och målbilder, men vi tror att så gott som alla vill ha en och samma sak. En ren bollträff som kittlar ryggmärgen och ger ett rus som gör vilken pessimist i världen glad! Därför ställer vi alltid vår första fråga så här:

”Vet du hur du skall göra för att få en ren bollträff? Varje gång!”

Många golfare har en relativt vag bild på vad de skall göra för att få en ren bollträff, vilket självklart gör golfspelet svårt. Jag brukar säga att då behöver du inte heller vara arg på dig själv på banan med tanke på att du inte hundra procent vet vad du skall göra för att uppnå den där rena bollträffen. Det blir bara ett spel på tur; där tro, tyckande och sökande inträffar utan att du egentligen inte kan realisera den där ”goa” träffen flera gånger om.

Vi behöver därför veta HUR vi skall göra för att uppnå detta. Ett måste när det gäller en bollträff när bollen ligger på backen är att du behöver träffa bollen på nedvägen i svingen. Medan när du peggat upp bollen vill du träffa bollen på uppvägen. För att veta att vi träffar bollen på upp- eller nedväg så krävs det ett högt fokus på vart du träffar backen. När du vet det så kan du enklare säkerställa din attackvinkel mot bollen, vilket ökar möjligheten till den rena bollträffen. Varje gång!

Eriks övningstips på att utveckla denna förmåga:

  1. Fokusera på vart du träffar backen istället för att försöka ”slå” på bollen. Om bollen ligger på backen så behöver du träffa marken efter bollen. Så länge du försöker ”slå” till bollen blir det svårt att uppnå detta dvs. att komprimera golfbollen, vilket är en grundförutsättning för en den rena bollträff. Är bollen uppeggad, fokusera då på en punkt, ca10 cm innan bollen. Det kommer att hjälper dig att träffa bollen på vägen upp.
  2. Gör två ordentliga provsvingar för att säkerställa en konsekvent markträff. Detta ger dig en trygghet i att du vet om vart du träffar backen.
  3. Utför svingen som du gjorde i din provsving. Våga svinga fullt ut och släpp alla begränsningar och måsten. Lita på att du precis nyligen gjorde 2 kanonbra svingrörelser där du bara svingade, och inte slog.

”Lätt är rätt och rätt är lätt”

Nu behöver du aldrig mer försöka ”slå” till en boll, utan istället bara fokusera på vart du skall träffa marken. Tänk som du gör vid en provsving, fokusera inte på bollen. Det blir oftast en stor mental skillnad eftersom provsvingen brukar kännas skönare. Förhoppningsvis existerar sedan inga fler fraser som: ”jag skall ned till rangen och slå lite bollar” utan istället ”jag skall ned till rangen och göra lite svingar – med eller utan boll”.

Självklart vet jag att det finns fler faktorer som spelar in men den ökar definitivt sannolikheten till en bättre bollträff. För att säkerställa den rena bollträffen, varje gång, tycker jag du skall komma förbi någon av oss Personliga Golfutvecklare så får vi göra en Balance Golf screening med hjälp av våra analysverktyg (Swing Catalyst 3D Motion Plate, 4 kameror och Flighscope) på Ringenäs GK. Då kan vi mer ingående hjälpa dig utifrån dina förutsättningar och målbilder. Gör vi det så blir golfspelet enklare, roligare och mer motiverande. Balance Golf hjälper dig till en både kraftfull och skonsam svingrörelse med en vision om en ren bollträff. Varje gång!

Svinga – inte slå

Lycka till!

Bästa hälsningar / Erik Blomqvist

Erik Blomqvist bor i Halmstad och är grundaren av Balance Golf. Balance Golfs rörelsemodell handlar om att svinga efter varje människas rörelseförmåga och de unika förutsättningar som varje människa har. Eriks gedigna kunskap, hans brinnande engagemang och hans enkla pedagogik ger dig motivation att vilja bli bättre, att skapa mer glädje. Det spelar ingen roll om du är rörelsebegränsad, har ålderskrämpor, har ett handikapp eller en smärtsam sjukdom. Enligt Erik kan alla spela golf, uppleva den rena bollträffen och den skonsamt enkla svingrörelsen. Detta är nog ett av framgångsrecepten bakom Balance Golf, vilket gjort att Erik och de andra Balance Golfutvecklarna blivit några av Sveriges mest anlitade Golfutvecklare.


Balance Golf på Ringenäs Golfklubb

Balance Golf har sitt huvudcenter på erkända och framgångsrika Ringenäs Golfklubb (landslagsspelare, Lag SM Guld 2015 och Europatourspelare, samt 2000 medlemmar). Erik arbetar som Golfutvecklare tillsammans med sina kollegor Thomas Lindström och Peter Franzén. Tillsammans bedriver de en professionell året-runt-verksamhet för både små barn (från 2 år) och vuxna (med äldsta på 92 år i dagsläget) med återkommande golfare från Malmö till Stockholm. På sommaren kommer golfare från hela Sverige vilket ger en härlig kombination av nya som gamla Balance Golfare.