Meny

Fredrik Wetterstrand - läs hans råd vad du ska göra för att spela riktigt bra golf

Slipp säga orden: ”det går ju så bra på rangen, men inte på banan”

"På banan slår man aldrig två likadana slag i rad" (Fredrik W)

"Halmstad är en unik plats för golfträning" (Fredrik W)

Bli lika vass på banan som du är på rangen!

Är du också en världsmästare på rangen, men inte fullt lika vass på banan? Du kan vara lugn. Du är i gott sällskap! Som tur är går det faktiskt att lösa på ett ganska enkelt sätt.

Fredrik Wetterstrand bor i Halmstad och jobbar som coach för flicklandslaget, SGF Elitmiljö Halmstad och Aspero Golfgymnasium i Halmstad. Han har en bakgrund som golftränare, lärare i idrottspsykologi och är författare till flera golfböcker. Här reflekterar Fredrik över hur många av oss golfare tränar och ger dig råd hur du effektivast ska träna golf för att slippa säga orden "det går ju så bra på rangen, men inte på banan".

"För mig är Halmstad golfträningens stad. Visst är banorna fina. Visst är klimatet bra. Närheten till havet. Sandjorden. Men i min värld, om det är något som utmärker Halmstad som golfstad är det träning. Få städer har så många golftränare med så mycket erfarenhet. Klubbar i välmående konkurrens har genom åren gjort träningsområdena allt vassare. Detta toppat med Halmstad Golfarena gör Halmstad till en unik plats för golfträning.

Ett av många märkliga fenomen i golf är att vi ofta tränar på en plats och på ett sätt som är helt olikt hur golf spelas på banan. På banan slår man aldrig två likadana slag i rad. Du måste anpassa dig till olika lägen. Ta beslut och lita på dem. Slå lagom långt med wedgarna. Och inte minst lyckas på ett försök när någon tittar på.

När jag ser golfspelare träna ser jag något helt annat. De slår massor av likadana slag i rad, helst med järn 7. De går från hål till hål på putting greenen med tre bollar. Lägger upp bollen fint i gräset när de chippar och lägger upp en ny boll på samma tuva redan innan förra bollen har stannat.

Trots alla fantastiska träningsområden tränar folk så här? Hur kan det komma sig? Man behöver inte fundera särskilt länge för att inse hur korkat det är. Men varför? Ett av de främsta skälen är att det helt enkelt känns bra. När vi får slå flera likadana slag i rad från perfekta lägen blir det fler bra slag. Man ser att första putten gick lite för kort och till vänster. Man minns känslan från den putten och tänker att nästa ska slås lite hårdare och mer till höger. Så klart den blir bättre. Men förmågan att läsa greener och därmed förmågan att lyckas på ett försök har vi inte övat upp alls.

Slagen blir bättre och bättre, men förmågan att spela golf har vi inte övat upp. Tänk dig att landslaget i bågskytte hade ställt sig på en äng, skjutit iväg ett gäng pilar rätt ut i luften och därefter sagt ”det känns rätt bra nu, tror jag är i toppform”.

Men det är enkelt att träna bättre än så här. Sikta på något när du slår. Slå från gräs. Chippa in OCH putta i. Titta på bollen tills den stannar. Läs greenen innan du puttar. Träna från olika lutningar och även från ruffen. Tävla mot någon, så att du får slå slag under press. Då ökar chansen att du slipper säga ”det går ju så bra på rangen, men inte på banan”. Då har du helt enkelt tränat upp fler av de förmågor som krävs för att spela bra golf."

Av Fredrik Wetterstrand

Fredrik Wetterstrand utsågs 2016 till PGA Club Pro Of the Year och en känd profil inom svensk golf.

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Ett golfpaket som ger dig de unika träningsmöjligheterna som Fredrik pratar om!


När slagen sitter, utmana dig själv på mästerskapsbanan i Tylösand!