Meny
Marcus Svensson

Halmstad Golfklubb - Norra banan

Ringenäs GK - en av banorna som har niohålsbana i Halmstad.

GOLFHUVUDSTADEN MÖTER
Jörgen Persson

Halmstad är en sann idrottsstad med många duktiga idrottsprofiler, allt ifrån legendariska handbollscoachen Bengan Johansson till fotbollsikonen Fredrik Ljungberg. En annan lokal profil är bordtennisspelaren Jörgen Persson som har spelat golf med en av USA:s mest populära presidenter genom tiderna.

Han är mest känd som flerfaldig världsmästare i bordtennis men är också inbiten golfare. Det var redan på 80-talet som Jörgen började spela, då som en avkopplande aktivitet i samband med landslagets samlingar.

- Det fanns inte så mycket att välja på för ”Tickan” (Ulf Carlsson), Stellan Bengtsson och de andra spelade så jag och J-O (Waldner) fick också börja. Det var roligt och väldigt bra för samtidigt som vi fick koppla av kunde vi också träna på att ”stänga av” och ”sätta på” fokus mellan slagen. Det finns en del likheter med bordtennisen, till exempel känslan i handlederna i olika slag runt green – det svåraste är att bollen ligger stilla, säger Jörgen och skrattar.

Han lyfter golf som en social och bra idrott som man kan spela tillsammans oavsett ålder och spelskicklighet och som man också kan fortsätta med hela livet. Själv uppskattar han mycket att spela tillsammans med vänner och inte minst med sin son. Det blir en del spel på Halmstads olika banor, där han mer än gärna tar en niohålsrunda på kvällarna för att vässa järnspelet. Han uppskattar variationen och utbudet som finns i Golfhuvudstaden och närheten till banorna.

Även om det är som bordtennisspelare som Jörgen haft sina stora framgångar och i samband med det fått träffa många spännande människor var det som golfare han fick spela med Bill Clinton. Under en välgörenhetsgolf i Peking blev han lottad med Brian Laudrup (före detta dansk världsstjärna i fotboll) och Bill Clinton.

- Inför rundan var vi lite spända för vi hade fått instruktion om att tilltala honom ”Mr. President” – vilket görs även till före detta presidenter. Under de fem första hålen blev det mycket ”Nice shot Mr. President” för han var duktig men det blev också väldigt formellt. Till slut kände vi att detta blir för enformigt så vi provade med ”Bill”. Det var lugnt, han var trevlig och bjöd på sig själv, berättar Jörgen samtidigt som han smuttar på sin espresso.

Jörgen fick även möjlighet att prova den före detta presidentens driver på ett hål. Då den inte var tillåten hade han inte använt den men så sa han till Jörgen på ett hål att han måste prova den. Sagt och gjort Jörgen tog lite spänt drivern och ”klöv” fairway med en perfekt drive.

-Bill Clinton blev lyrisk och sa ”I told you, I told you Jorgen, it’s great”. Det hade han rätt i den var ju väldigt bra. Jag var mest nöjd att jag fick till ett så bra slag, säger Jörgen och ler.


När Golfhuvudstaden träffar Jörgen en vacker men kylig morgon i februari ska han snart packa väskan och ge sig av till Sydkorea och de olympiska spelen, inte som aktiv, utan som ambassadör för svensk idrott. Det är precis vad Jörgen är, en ambassadör. Oavsett om det är för bordtennisen, idrotten i stort eller för sin hemstad Halmstad så är han stolt över att få vara en förebild och att få hjälpa till.

-Det ska bli väldigt roligt att få uppleva ännu ett OS och efter det ser jag fram emot det stundande lag-VM:et här i Halmstad. Det känns helt overkligt att Halmstad ska arrangera detta och alla halmstadbor borde verkligen vara stolta, säger Jörgen.

Att Sveriges största idrottsevenemang med över 350 miljoner tv-tittare kommer att genomföras i Halmstad är stort. För killen som spelat bordtennis och drömt om att bli världsmästare sedan han var sju år är det kanske, om möjligt, ännu större att VM avgörs i hans hemstad. Han tog sin först stora titel 1986, knappt 20 år gammal. Det tror han har haft stor påverkan på hans övriga framgångar.

Nu hoppas vi att det blir ett fantastiskt mästerskap för Sverige som kan ha lika stor positiv påverkan på de här duktiga spelarnas karriärer. Oavsett kommer det att bli en upplevelse de sent ska glömma.

Av: Golfhuvudstaden


Jörgen Persson och fd. president Bill Clinton tillsammans på en välgörenhetsgolf i Peking.

Kombinera golf med bordtennis. Besök Halmstad 29 april till 6 maj.

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Som utomlands fast närmare!

 
Golfglädje i city