Meny
Julia Engström

Foto: Göran Söderqvist

Ringenäs GK

Ringenäs Golfklubb - en av Sveriges vackraste banor

"Halmstad är en unik plats för golfträning" (Fredrik Wetterstrand)

GOLFHUVUDSTADEN MÖTER
Julia Engström och Thomas Lindström

Hon är en av Sveriges mest lovande spelare och han är teknikexpert på en av Sveriges mest framgångsrika juniorklubbar. Tillsammans är dem ett vinnande koncept. En solig förmiddag i april fick Golfhuvudstaden möjlighet att sätta sig ner med Julia Engström och Thomas Lindström på Ringenäs Golfklubb.

Att Julia började spela golf som treåring var inte så konstigt med tanke på att hennes föräldrar spelade mycket. Vad varken hon eller föräldrarna visste då var att hon skulle bli en av Sveriges mest lovande juniorspelare och att hon 2016, endast 15 år gammal, skulle få spela tre majors tillsammans med världseliten.

Många drömmer om att få spela majors och du är en av få svenska spelare som faktiskt vet hur det är. Hur upplevde du hela majoräventyret?

– Inför den första majorn i USA åkte jag och Thomas över tidigt för att kunna förbereda oss i lugn och ro. När vi kommer till rangen är det bara jag, Thomas, Lydia Ko (världsetta) och David Leadbetter (världsberömd tränare) där. Att få vara där och se dem samarbeta var väldigt häftigt. Annars är man fokuserad på sitt egna spel och under samtliga tre majors spelade jag in med svenska tjejer. Det var kul och skönt att kunna få stöttning i dem som är så erfarna och även få lite tips, säger Julia.

Spelmässigt klarade hon sig bra även om det var att samla erfarenheter som stod i fokus. Enligt Thomas, som följt Julia under många år, var detta enbart positivt eftersom hon fick utmana sig själv och utveckla sitt spel, men med stöttning av familj, landslagsledning, klubben och tränare.

Marcus Svensson och Henrik Stenson


Får du, som tränare till Julia, tänka annorlunda när du tränar henne jämfört med de andra juniorerna på klubben?

- Nej, vi utgår alltid från spelarens förutsättningar. Men självklart är det så att Julia har andra erfarenheter, som få svenska juniorer har, vilket gör att hon kan relatera till lite annat när vi jobbar på olika detaljer. Hon har en god förståelse för vad som krävs för att bli bäst och motiveras av det hela tiden, säger Thomas.

Träningsmiljön är något som båda två hyllar. Redan tidigt i junioråldrarna blir Halmstad Golfarena en perfekt ”lekplats/fritidsgård”, som Thomas kallar det. Där leker de golf samtidigt som de hela tiden utvecklar sin kreativitet i slagen. För Julia och hennes kompisar har det varit en naturlig träningsplats. Även på Ringenäs Golfklubb har man skapat en miljö där unga spelare kan träna, spela, fika, göra läxor och bara umgås. Stämningen är god och tränarna är engagerade.

- Vi arbetar hela tiden för att utveckla spelarna både på och utanför golfbanan. När de blir så duktiga att de kommer in i landslagsverksamheten får vi väldigt bra uppbackning även från dem, berättar Thomas.

Julia, vilka är dina största lärdomar under de sista åren och vad skulle du säga är dina styrkor i spelet?

– Jag har stor kontroll på klubban i svingen vilket gör att det inte händer så mycket. På banan vågar jag prova svåra slag och brukar hitta ganska bra lösningar på kluriga lägen. När jag spelade majortävlingarna fick jag verkligen tänka utanför boxen och vara kreativ. Det kändes som att jag hade fler slag i bagen när jag åkte hem. Det är fortfarande många slag som behöver bli bättre och det jobbar jag på, säger Julia.

Det gör hon tillsammans med Thomas, som Julia beskriver som en engagerad tränare som på ett enkelt sätt kan förklara tekniska detaljer och förändringar. De verkar ha väldigt roligt tillsammans.

När man sitter ner med den glada ringenästjejen, som mer än gärna tipsar om bra P3-dokumentärer, är det lätt att förundras över hennes mognad när hon resonerar kring sina upplevelser och erfarenheter på golfbanan. Även om ambitionen är att bli golfproffs har hon en ödmjukhet inför den resa som väntar. I år är det främst en massa spännande tävlingar både i Sverige och utomlands som väntar. Golfhuvudstaden kan bara önska henne stort lycka till!

Av: Golfhuvudstaden


Thomas Lindström är teknikexpert på Ringenäs Golfklubb med flera lovande spelare.

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Halmstad Golfarena - en perfekt "lekplats" även för vuxna golfare. Sveriges bästa träningsanläggning enligt Svensk Golf.


Passa på att bo och spela på Julias hemmaklubb, Ringenäs Golfklubb, i sommar.