Meny
Malkolm

Natursköna Holms GK, strax norr om Halmstad.

Ringenäs GK - en av banorna som har niohålsbana i Halmstad.

GOLFHUVUDSTADEN MÖTER
Malkolm Nilsson

Bollkänsla, tålamod och ett stort fokus på det mentala är egenskaper som är viktiga på golfbanan, men det är också egenskaper som gör Malkolm Nilsson, 25, till en målvakt av hög klass i superettanlaget Halmstads BK.

Solen skiner härligt i Halmstad och runt omkring oss på caféts uteservering sitter glada semesterfirare i alla möjliga åldrar. Golfhuvudstaden har den här dagen stämt träff med fotbollsmålvakten Malkolm Nilsson, en viktig kugge i laget som ska föra HBK tillbaka till fotbollens finrum.

Som ung höll Malkolm på med en mängd olika idrotter, bland annat innebandy, handboll och golf, men fotbollen har alltid varit nummer ett. Kanske var det inte så konstigt att det blev just fotbollen med tanke hans pappas bakgrund som fotbollsmålvakt ibland annat Hammarby.

2012 kom ”Malles” hittills främsta merit när han vann SM-guld med HBK:s U19-lag och säsongen efter fick han sitt första a-lagskontrakt. Sedan dess har resan präglats av ett ord, ”tålamod”. Han har fått vänta och vänta och vänta på att bli nummer ett mellan stolparna.

-När jag kom upp i a-laget var det Kalle Johnsson, numera utlandsproffs och en av målvakterna i det svenska landslaget, som var första valet. När han lämnade ville jag såklart få chansen som förstamålvakt, men med facit i hand var jag inte redo då. Tränarna fattade rätt beslut även om jag inte tyckte det då, berättar Malle.

Åren har gått och tålamodet har betalat sig. Förutom att han nu fått förtroendet som förstamålvakt i HBK har det också format honom till en fantastisk lagspelare och ledare i gruppen, expert på att sprida positiv energi i alla lägen.

-Det blir ofta negativt om man sitter länge på bänken och då har jag försökt driva på och vara positiv samtidigt som jag tränat ännu hårdare. Jag är inte den som hörs mest i omklädningsrummet utan snackar mer på träningar och runt matcherna, ofta med de yngre spelarna, säger Malkolm samtidigt som han hejar på några förbipasserande.
En del av idrotten som intresserar Malkolm mycket är den mentala. Han har till och med pluggat kurser i idrottspsykologi på Halmstad Högskola.

-Jag tror att det mentala kan göra skillnad och det är nog en av anledningarna till att jag även spelar golf, säger han.

Golf började han spela som elvaåring. Han har aldrig satsat på golfen, men den har varit med som sidoaktivitet och han försöker ta sig ut så ofta han kan. Visst finns det många olikheter mellan idrotterna vad gäller intensitet, men det är också det som han uppskattar. Lugnet och den vackra miljön.

-Jag spelar ofta match med min pappa mot farfar och en av hans bekanta. Det brukar bli livat. Det är många som vill vinna men det är ändå samtidigt avkopplande, säger Malle och skrattar.

Han kopplar gärna av med en runda på natursköna Holms GK eller vackra Ringenäs GK samtidigt som han försöker dra nytta av golfens mentala aspekter. Framför allt att stänga av och sätta på fokus i mellan slagen är något som han jobbar med. Pausen mellan slagen tillåter hjärnan att få koppla av lite mer i golf jämfört med fotbollen men samtidigt ser han fördelar med att kunna styra sitt fokus mer även i matchsituationer, speciellt i rollen som målvakt.

Nu är det några veckors semester med förhoppningsvis en del golf, träning på egen hand och sedan fortsätter säsongen under hösten. Hans förhoppning är att de ska ta sig tillbaka till Allsvenskan redan i år, men många lag är med och slåss i toppen. Golfhuvudstaden önskar Malkolm och HBK lycka till under resterande del av säsongen.


Av: Golfhuvudstaden

TIPS PÅ GOLFPAKET!

 Förstklassig golf med nöje i city!

Spela golf med kompisgänget i Halmstad!