Meny
Marcus Svensson

"Halmstad är en unik plats för golfträning" (Fredrik W)

GOLFHUVUDSTADEN MÖTER
Marcus Svensson

Marcus Svensson blev känd i golf-Sverige i fjol. Över en fika hemma i Halmstad berättar Marcus om hur allt började och delar med sig av fram- och motgångar.

Resan började för ungefär 15 år sedan. En liten kille hade fått några plastklubbor som han ivrigt sprang runt med i familjens trädgård och redan då var han omedvetet väldigt målinriktad. Som för de flesta barn såg han inga hinder utan bara möjligheter när diverse föremål i trädgården förvandlades till perfekta måltavlor. Under hela sin uppväxt har golfen varit en naturlig del av hans liv.

- Det är inte så konstigt. Båda mina föräldrar är inbitna golfare, och jag har alltid fått följa med till banan, säger Marcus.

Som tonåring tog Marcus klivet upp i landslaget och visade tidigt fina resultat, trots att han ofta tillhörde de yngre i truppen. Att få möta internationellt motstånd i tidig ålder var självklart väldigt lärorikt, vilket också familjen Svensson insåg.

- Det var en av anledningarna till att vi flyttade till Spanien. Det var ett tufft beslut, men ändå lätt. Det svåraste var ju att lämna mitt liv här i Halmstad, med alla vänner, och att plugga gymnasiet på distans. Men för att nå dit man vill måste man göra uppoffringar, säger Marcus.

I Spanien kunde han träna och spela på gräs hela vintern när banorna i Sverige höll stängt. Där fanns också internationellt motstånd. Han började framgångsrikt tävla mot seniorer på den spanska touren. Efter en vinter återvände Marcus till Halmstad med ett sprudlande självförtroende och en oerhörd målmedvetenhet. I dag kan man konstatera att för Marcus utveckling var det helt rätt beslut att göra så här. Han har sin bas på Tylösand med alla möjligheter till effektiv träning på Halmstads alla anläggningar stora delar av året och kompletterar det med vistelse i Spanien under vintermånaderna.

De senaste åren har Marcus skördat framgångar på juniortouren i Sverige, varit på flertalet lyckade landslagsuppdrag och bland annat vunnit ett EM-silver. 2015 vann han en av världens största juniortävlingar, British Boys Amateurs Championship. 2016 var det dags att på riktigt få presentera sig när han fick wildcard till Nordea Masters på Bro Hof och blev uttagen till europalaget i Junior Ryder Cup.

Marcus Svensson och Henrik Stenson


Den 2 juni 2016 inleddes Nordea Masters och världsspelaren Henrik Stenson hade kommit hem för att försöka vinna inför storpublik i Stockholm. Dagarna innan peggade en ung halmstadkille upp med Stenson och genomförde ett mediokert inspelsvarv.

Tillsammans med sin tränare Henrik Staff, till vardags på Halmstad Golfklubb, lyckades Marcus hitta en bra känsla i slagen lagom till första tävlingsdagen. Spelmässigt var det en lite halvknackigt första runda, men en okej score på -1 bäddade för en mycket intressant och spännande andradag. Marcus inledde med tre raka bogeys men efter en imponerande upphämtning lyckas han klara kvalgränsen. Det var efter den rundan som golf-Sverige fick nys om ynglingen från Halland. Helt plötsligt stod Marcus inför en situation som han aldrig någonsin tidigare hade upplevt. Alla visste vem han var. De två avslutande dagarna var inte lika bra resultatmässigt men han blev bästa amatör och flera värdefulla erfarenheter rikare.

-En fantastisk upplevelse, men det kostade. Efteråt fick jag ganska stora problem med mitt spel. Jag vågade inte riktigt misslyckas, säger Marcus, som träffade en mental coach för första gången för att få ordning på tankarna.

Det hjälpte honom ur svackan och lagom till EM hade Marcus hitta tillbaka till sin trygghet i spelet och mentalt var han på banan igen. Det blev en fin femte plats. Med ett ändrat tankesätt och en stor ödmjukhet inför det han gick igenom under och efter Nordea Masters har han fått en värdefull lärdom.
Ett framgångsrikt golfår kröntes med en plats i Junior Ryder Cup-laget. Med sig på resan till USA fick han även Julia Engström från Ringenäs Golfklubb.

-Det var både roligt och en trygghet att ha med någon man känner, säger Marcus, som fick komma de stora världsstjärnorna riktigt nära.

När Marcus stod bakom världstjärnorna på rangen och beundrade deras slag insåg han att det är dit han ska. Tiden får utvisa om han kommer dit eller inte, men förutsättningarna finns.

På frågan om den närmaste framtiden svarar Marcus att han kommer att fortsätta att ha sin bas i Halmstad.

-Här finns en stor variation på banor, fina träningsmöjligheter och stor kunskap hur man ska jobba för att lyckas med sin golf oavsett om man är låg- eller höghandicappare, menar Marcus.

Före sommaren ska han ta studenten, sedan väntar en fullspäckad sommar med golf innan det bär av till college-spel på University of Auburn i Georgia. För Marcus är det bara att njuter av att få hålla på med idrotten som varit hans liv sedan barnsben. En sak är säker, det är en spännande resa som väntar för golfspelaren Marcus Svensson och Golfhuvudstaden kan bara önska honom lycka till.

Av: Golfhuvudstaden

MARCUS TIPSAR!

Fokusera på närspelet när du tränar. Många är på rangen, men i närspelet kan du enkelt kapa slag på din score.

Henrik Staff tränar Marcus Svensson och arbetar på Halmstad Golfklubb.

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Ett golfpaket som ger dig fina träningsmöjligheter som Marcus pratar om!


När slagen sitter, utmana dig själv på mästerskapsbanan i Tylösand!