Meny
Marcus Svensson

Halmstad Golfklubb - Norra banan

"Halmstad är en unik plats för golfträning" (Fredrik W)

GOLFHUVUDSTADEN MÖTER
Sofia Grönberg Whitmore

Före detta Europatour-spelare, koordinator, coach, styrelseledamot och hedersmedlem i PGA – listan kan göras lång. Sofia Grönberg Whitmore är en passionerad golfare som verkligen brinner för golfens alla frågor. Men hade det inte varit för tävlingen ”Sveriges bästa golffamilj” kanske Sofias resa hade sett lite annorlunda ut.

Den nyblivna svenska mästaren i D50 delar glatt med sig av sina erfarenheter och sin resa. För Sofia började den när hon som 12-åring, och icke-golfare, fick stanna hemma från en resa till Skottland som övriga familjen vunnit i tävlingen ”Sveriges bästa golffamilj”. En portion avundsjuka och väldigt mycket envishet gjorde att hon snabbt skaffade sig handicap och började spela, fast besluten om att hon skulle vinna en egen resa. Efter en framgångsrik juniorkarriär packades väskan och ny adress blev Alabama. Som så många andra hade Sofia inspirerats av bland andra Pia Nilsson, idag coach och grundare av VISION54, som varit på college och sedan blivit proffs på USA-touren. Det blev en tvåårig sejour innan flyttlasset gick tillbaka till Europa.

-För mig blev det lite av en kulturkrock. Coachen hade målat upp mig som världens bästa golfspelare, vilket inte var helt lätt att hantera i laget. De äldre spelarna uppskattade inte riktigt det. Första året var oerhört tufft men sedan släppte det lite under det andra året. När jag väl hade bestämt mig för att flytta hem igen vann jag flera tävlingar, säger Sofia.

Med framgångarna från college fortsatte sedan satsningen i England. Under den tiden fick hon också visa prov på sin envishet och målmedvetenhet. Att vara elitidrottare är svårt nog men att vara det med två små barn hemma är en extra utmaning. För Sofia stod det tidigt klart att hon inte var färdig med sin satsning, trots att hon vid ett tillfälle bestämt sig för att avsluta den. Längtan blev för stor. Tack vare noggrann planering hittade Sofia och hennes man en struktur som möjliggjorde en fortsatt karriär utan att familjen skulle behöva stå åt sidan.

-Den här tiden var viktig för jag lärde mig att varje slag verkligen räknas, oavsett om man tränar eller tävlar. Jag hade inte lyxen att stå på golfbana och träna i timmar. Under en period fick jag till och med köpa en egen svingmatta och ställa mig på en fotbollsplan och träna mitt i vintern för att få ihop livet som mamma och proffs. Jag fick ett annat sätt att se på golfen under de här åren som också gav mig en nyttig distans, berättar Sofia.

Marcus Svensson och Henrik Stenson

 

Det blev totalt tre segrar på Ladies European Tour och kanske kan hon lägga till en seger i USA nästa år. Sedan ett tag tillbaka satsar Sofia återigen på golfen och ska försöka kvala in till U.S. Senior Women’s Open. Parallellt med den nya golfsatsningen är hon också koordinator och coach i Svenska Golfförbundets satsning SGF Elitmiljö Halmstad. Det är ett samarbete mellan Halmstad Kommun, Högskolan i Halmstad, Svenska Golfförbundet och flertalet av klubbarna i Golfhuvudstaden. Ambitionen är att skapa en högkvalitativmiljö som sporrar och möjliggör golfsatsning av olika slag. Sofia ansvarar för helheten, kontakt med de olika intressenterna och framför allt stötta spelarna.

-Vi jobbar mycket med personlig utveckling, målarbete, helhetstänket kring deras satsningar och att de ska ha en bra balans i livet så att de mår bra. Var sjätte vecka har vi utvärdering- och utvecklingssamtal med samtliga spelare, vilket är jättebra, säger Sofia.


Att de är just i Halmstad ser hon som positivt. Här finns en bredd av banor, fantastiska träningsmöjligheter och stort golfkunnande, vilket erbjuder alla golfare fina möjligheter att utveckla sitt spel.

Men hur gick det nu för Sofia, vann hon en egen golfresa? Ja, det skulle man kunna säga. Hennes tävlande tog henne inte bara på en resa utan på en mängd resor runt om i världen. Det är fantastiska erfarenheter som hon fått med sig och som hon gärna delar med sig av i sin föreläsning ”Min resa”. Det är just resan som är det viktiga för Sofia. Timmarna av träning på rangen, närspelsområdet och i gymmet. Det är slitet och med- och motgångarna mot målet som gör att måluppfyllnaden känns så bra. Det största målet är alltid att utvecklas som person och golfare.

Lycka till på din spännande resa mot nya mål.

Av: Golfhuvudstaden

Sofia Grönberg Whitmore - flerfaldig vinnare på Ladies European Tour

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Ett golfpaket som ger dig fina träningsmöjligheter!

 

Efter träning och spel kan det vara skönt att koppla av på Continentals "Relax & Spa".