Meny

Fredrik Wetterstrand - Vad har Zlatan gemensamt med dina barn?

"Träning på gränsen till vad man klarar av" (Fredrik W)

"Våga misslyckas och lära av misstag" (Fredrik W)

"Halmstad är en unik plats för golfträning" (Fredrik W)

Vad har Zlatan gemensamt med dina barn?

 

Fredrik Wetterstrand bor i Halmstad och jobbar som coach för flicklandslaget, Scandinavian College of Sports och Aspero Golfgymnasium i Halmstad. Han har en bakgrund som golftränare, lärare i idrottspsykologi och är författare till flera golfböcker. Här reflekterar Fredrik över hur många av oss golfare är rädda för att misslyckas och ger sina tankar kring hur du ska tänka för att bli en bättre golfare.

"Äntligen har jag fått tid att läsa Zlatans bok. Boken som fått mest uppmärksamhet för att han avslöjat sitt hat mot vissa tränare och andra spelare. För mig som coach är det dock helt andra delar som väcker min uppmärksamhet. De delar som handlar om träning, karriärvägar och utveckling som spelare. Jag har studerat en hel del forskning inom dessa områden och parallellerna till Zlatans karriär är slående. En av de viktigaste egenskaperna för att utvecklas är att våga försöka och därefter lära sig av sina misstag. Finjusteringarna kommer efterhand.

Zlatans sätt att lära sig Italienska tydliggör detta på ett enastående sätt: ”Jag lärde mig fort och jag var dum och kaxig nog att våga prata även om grammatiken blev fel. Till och med inför journalister.” Troligen är Zlatan idag bättre på italienska än de som satt i samma klassrum som honom när han blev utslängd från italienskalektionerna på gymnasiet. På samma sätt tränade han sin fotbollsteknik. Han studerade Ronaldo och Romario, härmade och testade. Snabbare och snabbare. Noggrann med detaljerna och vågade använda det på match. Kortsiktigt idiotisk. Både han och laget hade tjänat på att han passat oftare och gjorde finter som han klarade av, men för att senare i karriären kunna konkurrera i de snabbaste ligorna i världen har det varit ovärderligt. En träning på gränsen till vad man klarar av, ständig strävan efter att göra det lite bättre, våga misslyckas och lära av misstag.

Zlatan är ett perfekt exempel på vad forskare hävdar är den attityd och de träningsmetoder som leder till toppen. Som golfspelare finns det flera saker att lära av honom. När jag haft golfkurser med vuxna är det inte helt ovanligt att någon tycker att det är pinsamt när jag tittar på, även om min enda uppgift är att hjälpa. Och tro mig, hur dåliga slag du än kommer att slå är jag helt säker på att jag har sett något sämre. Om det är någon som är van att se dåliga golfslag är det vi golftränare. En knatteträning är däremot raka motsatsen. Alla ungar skriker ”titta på mig!”. Och om de missar skrattar de och skriker ”titta på det här slaget istället!”.

En vanlig konsekvens av att man är rädd för att misslyckas är att man håller igen. Man slår lite lösare och gör en kortare sving bara för att undvika missen. Barn gör exakt tvärtom. De slår allt vad de har. Den vanliga uppfattningen att barn lär sig snabbare än vuxna brukar grunda sig i tron att barn har lättare för att lära sig motoriska färdigheter. Frågan är om inte det mentala hindret som många vuxna bygger upp är än viktigare orsak.

Genom Zlatan inser vi vikten av att våga misslyckas. Släpp statustänkandet och skamkänslorna. Det är antalet fokuserade försök som leder till utveckling. Inte antalet lyckade försök. Man lär sig italienska mycket fortare om man vågar prata, men säger fel, än om man inte pratar alls av rädsla för att säga fel. Så funkar golf också."

Av Fredrik Wetterstrand, 2017


JA TACK! JAG VILL OCKSÅ ANMÄLA MIG TILL GOLFHUVUDSTADENS NYHETSBREV


Vill du läsa mer av Fredrik? Beställ hans böcker idag!

 "55 lektioner du aldrig fått"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
"Golf: tankar du inte tänkt"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild i marknadsföringssyfte på böcker som Fredrik Wetterstrand säljer.

Fredrik Wetterstrand utsågs 2016 till PGA Club Pro Of the Year och en känd profil inom svensk golf.

TIPS PÅ GOLFPAKET!

Ett golfpaket som ger dig de unika träningsmöjligheterna!


När slagen sitter, utmana dig själv på mästerskapsbanan i Tylösand!